Πόσο αποτελεσματική είναι η λήψη του ελέγχου των γεννήσεων Depo-Provera;

Πόσο αποτελεσματική είναι η λήψη του ελέγχου των γεννήσεων Depo-Provera;

Για να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, ένα άτομο μπορεί να πάρει έναν πυροβολισμό ελέγχου των γεννήσεων. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να εξεταστούν πριν από την επιλογή αυτής της μορφής ελέγχου των γεννήσεων.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς λειτουργεί ο πυροβολισμός ελέγχου των γεννήσεων, πόσο αποτελεσματικό είναι και πώς να το αποκτήσετε.

Τι είναι αυτό;

Ο έλεγχος των γεννήσεων, ή ο Depo Shot, Depo-Provera ή DMPA, είναι μια ένεση που ένα άτομο μπορεί να πάρει μία φορά κάθε 3 μήνες για να αποτρέψει την εγκυμοσύνη.

Η λήψη Depo-Provera είναι προσωρινή, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να μείνει έγκυος, μπορούν να το κάνουν αφού σταματήσουν να το χρησιμοποιούν.

Πόσο αποτελεσματικό είναι ο έλεγχος των γεννήσεων;

Σύμφωνα με το Planned Parenthood, ένα άτομο πρέπει να έχει έναν έλεγχο των γεννήσεων κάθε 3 μήνες ή περίπου κάθε 12-13 εβδομάδες. Αυτό ανέρχεται σε 4 φορές το χρόνο.

Όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί τον έλεγχο των γεννήσεων που πυροβόλησε τέλεια, είναι 99% αποτελεσματικό. Ωστόσο, όλοι δεν χρησιμοποιούν σωστά τον έλεγχο των γεννήσεων. Μερικές φορές οι άνθρωποι ξεχνούν να ανανεώσουν τον έλεγχο των γεννήσεων τους ή δεν είναι σε θέση να πάρουν ένα ραντεβού εγκαίρως.

Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των γεννήσεων. Η προγραμματισμένη γονική μέριμνα δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, ο έλεγχος των γεννήσεων είναι περίπου 94% αποτελεσματικός. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 6 στους 100 ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον έλεγχο των γεννήσεων μπορεί να μείνουν έγκυες κατά το πρώτο έτος χρήσης της Depo-Provera.

Πώς λειτουργεί το depo-provera;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ & amp; Ανθρώπινες Υπηρεσίες (HHS), ο πυροβολισμός ελέγχου των γεννήσεων περιέχει μια ορμόνη που ονομάζεται progestin, η οποία μπορεί να αποτρέψει την ωορρηξία.

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία στην οποία οι ωοθήκες απελευθερώνουν αυγά για γονιμοποίηση με σπέρμα στη μήτρα. Εάν δεν υπάρχουν αυγά που να αφήνουν τις ωοθήκες, δεν μπορεί να συμβεί η εγκυμοσύνη.

Ο έλεγχος των γεννήσεων πυκνώνει επίσης τη βλέννα στον τράχηλο με απελευθέρωση του προγεστογόνου. Αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα δεν μπορεί να διεισδύσει στον τράχηλο για να γονιμοποιήσει ένα αυγό.

Σε μια μελέτη που αναφέρθηκε από το CDC, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βλέννα του τραχήλου της μήτρας δεν ήταν κατάλληλη για διείσδυση με σπέρμα 24 ώρες μετά την πρώτη λήψη ελέγχου των γεννήσεων. Αυτό ισχύει για το 90% των ανθρώπων που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ACOG), το progestin ρίχνει την επένδυση της μήτρας. Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί όταν η επένδυση του ενδομητρίου είναι πάχος 4-5 χιλιοστών (mm). Ωστόσο, μια γυναίκα είναι λιγότερο πιθανό να μείνει έγκυος εάν η επένδυση έχει πάχος μικρότερη από 6mm.

Πότε μπορεί ένα άτομο να πάρει τον έλεγχο των γεννήσεων;

Σύμφωνα με το CDC, ο χρόνος κατά τον οποίο ένα άτομο παίρνει το πλάνο ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις περιστάσεις:

Πρώτη φορά

Ένα άτομο μπορεί να πάρει Ο πρώτος έλεγχος των γεννήσεων τους πυροβόλησε όποτε θέλουν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι έγκυες.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο παίρνει το πλάνο αργότερα από 7 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου του, θα πρέπει είτε να απέχουν από το σεξ είτε να χρησιμοποιήσουν επιπλέον αντισυλληπτικά, όπως τα προφυλακτικά, για την επόμενη εβδομάδα.

Πρόωρη ένεση

Ένα άτομο μπορεί να πάρει ένα πρόωρο έλεγχο των γεννήσεων όταν είναι απαραίτητο.

καθυστερημένη ένεση

Ένα άτομο μπορεί να πάρει το πλάνο 2 εβδομάδες αργά ή 15 εβδομάδες από την προηγούμενη ένεση, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πρόσθετη αντισύλληψη.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει απροστάτευτο διεισδυτικό σεξ περισσότερο από 15 εβδομάδες μετά την τελευταία λήψη ελέγχου των γεννήσεων, μπορεί να έχει την ένεση για να προβλέψει ότι είναι λογικά βέβαιοι ότι δεν είναι έγκυες.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλες μορφές αντισύλληψης, όπως τα προφυλακτικά, για 7 ημέρες μετά την λήψη, καθώς η ένεση δεν θα προστατεύσει από την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όπως και με κάθε τύπο αντισύλληψης, ο πυροβολισμός ελέγχου των γεννήσεων έχει αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να εξετάσει ένα άτομο.

Πλεονεκτήματα:

  • Ο έλεγχος των γεννήσεων δεν διακόπτει το σεξ.
  • Ένα άτομο δεν χρειάζεται να θυμάται να λαμβάνει κάθε μέρα ένα προφορικό χάπι ελέγχου των γεννήσεων.
  • Ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να αυτο-ενεργοποιήσει τον έλεγχο των γεννήσεων που πυροβόλησε στο σπίτι.
  • Ένα άτομο δεν χρειάζεται να έχει ιατρικές εξετάσεις ή εξετάσεις πριν να πυροβολήσει τον πρώτο έλεγχο των γεννήσεων.
  • Ο έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να σταματήσει ή να μειώσει τις περιόδους ή να τις κάνει ελαφρύτερες.
  • Ένα άτομο μπορεί να μείνει έγκυος και πάλι μόλις σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λήψη ελέγχου των γεννήσεων.
  • Η λήψη ελέγχου των γεννήσεων είναι ασφαλής για χρήση αμέσως μετά τη γέννηση ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική ασθένεια μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένο πόνο σε δρεπάνι κατά τη χρήση του πυροβολισμού ελέγχου των γεννήσεων.

Μειονεκτήματα:

  • Το Depo-Provera δεν προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STD). Ένα άτομο πρέπει να χρησιμοποιεί άλλους τύπους αντισύλληψης, όπως προφυλακτικά για να προστατεύσει από STD, συμπεριλαμβανομένου του HIV.
  • Ένα άτομο πρέπει να ανανεώσει τον έλεγχο των γεννήσεων που πυροβόλησε ακριβώς κάθε 13 εβδομάδες.
  • Οι καθυστερήσεις στην ανανέωση του πυροβολισμού ελέγχου των γεννήσεων μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητά του.
  • Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ο μέσος χρόνος για να συλλάβει μετά τη διακοπή της χρήσης, χωρίς άλλη μορφή ελέγχου των γεννήσεων, είναι 10 μήνες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες.

παρενέργειες

Όπως και με άλλες μορφές ελέγχου των γεννήσεων, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων:

  • κέρδος βάρους
  • Ακρεμή αιμορραγία
  • Ναυάκα
  • Πονοκέφαλοι
  • Πρεά στήθη
  • κατάθλιψη

Σύμφωνα με το Planned Parenthood, οι παρενέργειες συνήθως εξαφανίζονται μετά από 2-3 μήνες.

Ο FDA προειδοποιεί ότι ο πυροβολισμός του ελέγχου των γεννήσεων μπορεί επίσης να μειώσει την πυκνότητα των οστών και ότι αυτή η μείωση μπορεί να αυξήσει όσο περισσότερο το άτομο χρησιμοποιεί το πλάνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ACOG, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ότι η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι κλινικά σημαντική και η οστική πυκνότητα μπορεί να ανακάμψει μετά από διακοπή της χρήσης.

Σύμφωνα με το Planned Parenthood, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή αντισύλληψης. Ένα άτομο πρέπει να δει έναν γιατρό εάν βιώσει τα εξής: >

  • Η ημικρανία με Aura
  • Διαδικασία

    Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εισαγάγει τον πυροβολισμό στους μυς στους γλουτούς ή στον άνω βραχίονα.

    πού να πάρετε τον έλεγχο των γεννήσεων

    Ένα άτομο συνήθως πρέπει να πάρει το πλάνο από γιατρό ή νοσοκόμα.

    Κόστος

    Το κόστος του πυροβολισμού του ελέγχου των γεννήσεων διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία ενός ατόμου, τον τύπο ασφάλισης υγείας που έχουν ή την επιλεξιμότητά τους για προγράμματα που θα τους βοηθήσουν.

    Σύμφωνα με το Planned Parenthood, ένα άτομο μπορεί να περιμένει να πληρώσει έως και $ 150 για τον πυροβολισμό του ελέγχου των γεννήσεων.

    Ένα άτομο μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληρώσει μεταξύ $ 0- $ 250 για την εξέταση που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από την πρώτη ένεση.

    Τα περισσότερα σχέδια ασφάλισης υγείας θα καλύψουν τον έλεγχο των γεννήσεων που έχουν εγκριθεί από την FDA για τις γυναίκες, σύμφωνα με το γραφείο για την υγεία των γυναικών.

    Συμβουλεύουν επίσης ότι ορισμένες κλινικές οικογενειακής προγραμματισμού και σεξουαλικής υγείας μπορούν να προσφέρουν ορισμένα αντισυλληπτικά δωρεάν ή μειωμένο κόστος.

    Ένα άτομο μπορεί να βρει τις τοπικές κλινικές του με αυτό το εργαλείο.

    Τα πακέτα μπορεί να διαφέρουν από κατάσταση σε κατάσταση. Ένα άτομο θα πρέπει να ελέγξει εάν το πακέτο Medicaid καλύπτει τον έλεγχο των γεννήσεων που πυροβόλησε στην πολιτεία του.

    Κίνδυνοι

    Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα μόλυνσης στο σημείο έγχυσης. Εάν ένα άτομο βιώσει πόνο, αιμορραγία ή πύον που προέρχεται από το σημείο έγχυσης, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρικές συμβουλές.

    Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης σε ορισμένες περιπτώσεις εάν ένα άτομο επιθυμεί να αλλάξει από τη χρήση διαφορετικού τύπου ελέγχου των γεννήσεων.

    Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να μεταβεί στον έλεγχο των γεννήσεων που πυροβόλησε από μια ενδομήτρια συσκευή (IUD), ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο των γεννήσεων δίπλα σε άλλα αντισυλληπτικά.

    Σύμφωνα με το CDC, εάν ένα άτομο έχει κάνει σεξ από την αρχή της περιόδου του και έχει περάσει πάνω από 5 ημέρες από τότε που άρχισε η αιμορραγία, μπορεί να υπάρχει ακόμα σπέρμα που θα μπορούσε να γονιμοποιήσει ένα αυγό εάν εμφανιστεί ωορρηξία . Για να καταπολεμηθεί αυτό, το IUD θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επιλογή του πυροβολισμού του ελέγχου των γεννήσεων.

    Ποιος δεν πρέπει να πάρει τον έλεγχο των γεννήσεων;

    Το depo-provera shot δεν είναι κατάλληλο για όλους.

    Οι άνθρωποι που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον έλεγχο των γεννήσεων περιλαμβάνουν αυτούς:

    • που είναι έγκυοι
    • που έχουν ανεξήγητη κολπική αιμορραγία
    • που έχουν ή έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού
    • με σοβαρή υπέρταση ή αγγειακή νόσο
    • με ορισμένους τύπους ηπατικής νόσου

    Περίληψη

    Η λήψη ελέγχου των γεννήσεων είναι ένα αντισυλληπτικό βραχείας δράσης που διαρκεί 3 μήνες.

    Ένα άτομο πρέπει να ανανεώσει το πλάνο κάθε 3 μήνες για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα.

    Με πιθανό ποσοστό αποτυχίας περίπου 6%, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο κάποιες άλλες μορφές ελέγχου των γεννήσεων, αλλά ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων το χρησιμοποιούν με επιτυχία.

    Όπως και με άλλες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, ο πυροβολισμός λειτουργεί με την απελευθέρωση του προγεστογόνου, το οποίο σταματά την ωορρηξία και μπλοκάρει το σπέρμα.

    • Έλεγχος/αντισύλληψη γεννήσεων
    • ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.