Mi okozza az asztmás szövődményeket?

Mi okozza az asztmás szövődményeket?

asztma a tüdő és a légzőrendszer krónikus betegsége. Ez a légutak gyulladását okozza, ami megnehezítheti a lélegzetet. Az állapotban lévő emberek köhögést, zihálást, mellkasi szorítást és légszomjat tapasztalhatnak. A

asztma, más néven bronchiális asztma, hosszú távú vagy krónikus állapot, amely a légutak szűkítését és gyulladását okozza. Ez a betegség bármilyen életkorban jelentkezhet gyermekkortól a felnőttkorig.

Az asztma súlyossága változhat. Egyes emberek csak enyhe tüneteket tapasztalnak, míg mások akut tünetei vannak, amelyek nehézségeket okozhatnak a légzéshez, és gyakori kórházi kezelésekhez vezethetnek.

Asztma támadás akkor fordul elő, amikor a tünetek hirtelen súlyosbodnak. Az asztma súlyos szövődményeket is okozhat, különösen azoknál az embereknél, akiknek nehézségeik vannak az állapot kezelésére, és életveszélyessé válhatnak.

Ebben a cikkben mind az asztma orvosi, mind életmódbeli szövődményeit és okait vizsgáljuk.

Asztma típusai

Az asztma tünetei személyenként eltérőek lehetnek, és magukban foglalhatják a hideg, légzési betegségeket és a testmozgást. Bizonyos vegyi anyagoknak, valamint más anyagoknak való kitettség szintén tipikus kiváltó.

Az asztma általános típusai a következők:

 • Gyakorlat által kiváltott asztma
 • allergiás asztma
 • Foglalkozási asztma
 • gyermekkori asztma
 • Felnőttkori asztma
 • asztma-copd átfedés szindróma

Orvosi szövődmények

Orvosi szövődmények az orvosi szövődményekről Az asztma bizonyos egészségi állapotokból vagy más orvosi tényezőkből származhat, ideértve a következőket:

gyógyszeres mellékhatások

Az orvosok gyakran kortikoszteroidokat írnak az asztma számára.

A legtöbb inhalációs kortikoszteroidot használó ember nem tapasztal mellékhatásokat. Azonban azok, akiknek leggyakrabban gombafertőzést alakítanak ki a szájban, úgynevezett rigó.

orális kortikoszteroidok számos mellékhatást okozhatnak, például súlygyarapodást, látásváltozásokat, puffadást, véraláfutást és kognitív problémákat.

Az influenza

az asztmás emberek súlyos reakciót okozhatnak az influenza. Az asztma miatt a légutak duzzadnak és gyulladtsá válnak, és a fertőzések, például az influenza, ezt még rosszabbá tehetik.

Az influenza asztma támadásokat, légzési elégtelenségeket és más tüdőfertőzéseket is kiválthat, például pneumoniát.

krónikus gyulladás

A krónikus gyulladás a légutakban a légutak átalakulásához vezethet, amely a légutak szerkezetének megváltozása, például az erek, az epithelialis szövetek, a mirigyek, és izmok.

Ennek eredményeként a légutak falai vastagabbak és kevésbé rugalmasak, ami súlyosbíthatja a szűkítést és a duzzanatot.

Légzési elégtelenség

Ha valaki nem kap súlyos asztma támadás kezelését, vagy ha nem reagál a kezelésre, veszélyes szövődmények merülhetnek fel.

A légutak olyan mértékben felgyulladhatnak, hogy a levegő nem képes átjutni a tüdőbe, nehézségeket okozva a légzésnek és akár a halált sürgősségi orvosi kezelés nélkül.

életmód -szövődmények

Az asztma életmód -szövődményei hátrányosan befolyásolhatják az ember életminőségét, okozza:

Alvási nehézségek és fáradtság

Bizonyos Az asztmás gyógyszerek álmatlanságot okozhatnak. Néhány asztmában szenvedő ember több tünetet tapasztal alvás közben, ami megnehezítheti a minőségi pihenést.

A rossz minőségű alvás fáradtsághoz és fáradtsághoz vezethet. A fáradtság viszont nagyobb kihívást jelenthet a feladatok elvégzéséhez, a munkahelyi vagy az iskola összpontosításához, és más élettevékenységekre koncentrálhat. Ugyancsak problémákat okozhat a fókusz és a figyelem szempontjából, és kihívást jelent a biztonságos vezetés.

Ezen túlmenően az asztmás embereknek nagyobb a kockázata az obstruktív alvási apnoe -nak, olyan állapotban, amikor az emberek röviden abbahagyják a légzést alvás közben.

A fizikai aktivitás hiánya

Néhány asztmás embernek nehéz a testmozgásban vagy más fizikai aktivitásban részt venni, mert aggódnak az asztma támadás kiváltása miatt.

A testmozgás hiánya azonban növelheti az ember más egészségügyi állapotának kockázatát, például osteoporosis, 2. típusú cukorbetegség, elhízás és szívbetegség.

Az asztma és annak tüneteinek kezelése segíthet az embereknek az állapotának biztonságos testmozgásában.

A felnőttek és a gyermekek közötti különbségek

A felnőttek és a gyermekek ugyanazon asztma -kiváltókkal rendelkeznek, beleértve a por atkákat és más környezeti allergéneket, például a szennyezést és a füstöt.

A gyermekek azonban nagyobb valószínűséggel tapasztalhatók a asztma támadást a közönséges hidegre adott válaszként.

A felnőtteknek általában rendszeresebb kezelést igényelnek, bár egyes felnőttek csak testmozgás által kiváltott asztmát tapasztalnak.

Ha a testmozgás asztma tüneteit kiváltja egy gyermeknél, ez azt jelezheti, hogy nekik nehéz tartani a tüneteiket ellenőrzés alatt. Az orvos képes lehet ennek megfelelően beállítani gyógyszereit, vagy más kezelési technikákat ajánlhat.

Mind a felnőttek, mind a gyermekek olyan szövődményeket tapasztalhatnak, amelyek befolyásolják életmódjukat és mindennapi tevékenységeiket.

Például a gyerekek elmaradhatnak az iskolában, mert több órát hiányoznak, mint más gyermekek. A felnőttek nagyobb valószínűséggel vesznek részt a munkából származó betegszabadsághoz, és depressziót és fáradtságot szenvedhetnek.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Az asztma orvosi szövődményei meglehetősen súlyos lehetnek, különösen akkor, ha egy személynek nehéz kezelni az állapotát.

asztma ellenőrzés alatt áll, ha az egy személy által szedi gyógyszer megakadályozza vagy minimalizálja a tüneteket. Amikor ez a helyzet, akkor:

 • A betegség nem okozza az embert az iskola vagy a munka elmulasztására
 • A tünetek nem akadályozzák meg az embert aktívnak vagy testmozgásnak.
 • Az ember minimális látogatást végez a mentőszobában, vagy kevés sürgős ellátást igényel
 • Az ember heti kétszer kevesebb, mint kétszer inhalálót használ
 • A tünetek nem zavarják a A személy havonta több mint kétszer alvása

Azoknak az embereknek, akiknek ezeket a kérdéseket megtapasztalják, vegye fel a kapcsolatot egy egészségügyi szakemberrel, aki javasolhatja a gyógyszeres kezelést.

Fontos az is, hogy sürgősségi orvosi ellátást kérjen, ha az előírt asztmás gyógyszer, például a mentőhaláló nem csökkenti az asztma támadás tüneteit.

Az embernek azonnal hívnia kell a 911 -et, vagy menjen a legközelebbi mentőszobába, ha valaki asztmával rendelkezik, vagy nem képes lélegezni.

A faji különbségek és az asztma instráció

Az Egyesült Államokban az asztma a fekete, a spanyol és az amerikai indián és alaszkai őslakosok általánosabban érinti, mint a fehér embereket. Lehet, hogy nagyobb kihívást jelentenek az asztma tüneteik kezelése, ami súlyos szövődményekhez vezethet.

A 2018-as adatok a következőket mutatják:

 • Egy év alatt a nem spanyol fekete amerikaiak 40% -kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki asztmában, mint a nem spanyol fehér emberek. A következő évben csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg az asztma szövődmények miatt, optimove vélemény kitalál mint a nem spanyol fehér emberek.
 • Az Egyesült Államokban kétszer annyi Puerto Rico -i származású ember volt asztmával összehasonlítva a szélesebb spanyol populációval. Sőt, a spanyol emberek egésze kétszer olyan valószínű, mint a nem spanyol fehér emberek, akik asztma komplikációk miatt mennek a mentőszobába.
 • Az amerikai indián és alaszkai őslakosok 20% -kal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek asztmával, mint a nem spanyol fehér emberek. Az asztma prevalenciájára vonatkozó adatok ebben a csoportban azonban korlátozottabbak.

A stressz az asztmát válthatja ki. Noha a genetikai hajlam szerepet játszik, a gyermekkori stresszhelyzetekben szenvedő emberek szintén nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának.

A marginalizált csoportok esetében a krónikus rasszizmussal és a velük szembeni diszkriminációval való élet az egész életen át tartó stressz forrása.

Sőt, a történelmi hátrányok gyakran azt jelentik, hogy ezeknek a csoportoknak kevésbé lehet hozzáférniük a megfelelő orvosi ellátáshoz, és hogy nagyobb expozíciót tapasztalnak további stresszhatásoknak, például a szegénységnek és az erőszaknak. Ezek viszont számos olyan állapothoz vezethetnek, amelyek súlyosbíthatják az asztmát, például az elhízást.

A tanulmányok azt is kimutatják, hogy egyes egészségügyi szakemberek implicit és néha kifejezetten elfogultak a marginalizált csoportokból származó emberek ellen. Ez megakadályozhatja, hogy az emberek e csoportokból időben és megfelelő kezelést kapjanak asztma tüneteikhez. Ez szerepet játszhat az életveszélyes szövődmények kialakulásában is.

Összegzés

az asztma potenciálisan súlyos állapot, amely számos orvosi és életmódbeli szövődményt okozhat.

Fontos, hogy kapcsolatba lépjen az orvossal, különösen, ha a gyógyszerek vagy az életmódváltozások nem elegendőek az asztma tüneteinek kezeléséhez. Az ember gyógyszeres kezelési rendjének változásai javíthatják életmódjukat, és segíthetnek csökkenteni az egyéb egészségügyi problémák kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban a marginalizált csoportok általában nagyobb asztma és súlyosabb szövődmények kialakulásának kockázata a társadalmi, gazdasági és strukturális különbségek miatt.

 • influenza / hideg / sars
 • Alvás / alvási rendellenességek / Álmatlanság

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértő által felülvizsgált személyekről szólnak. Tanulmányok, tudományos kutatóintézetek, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents