Mennyire hatékony a Depo-Provera fogamzásgátló?

Mennyire hatékony a Depo-Provera fogamzásgátló?

A terhesség megelőzése érdekében az ember fogamzásgátló lövést kaphat. Ez azonban mellékhatásokat okozhat, ezért fontos ezeket figyelembe venni, mielőtt megválasztaná ezt a fogamzásgátlási formát.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan működik a fogamzásgátló lövés, mennyire hatékony és hogyan lehet megszerezni.

Mi ez?

A fogamzásgátló lövés, vagy a Depo Shot, a Depo-Provera vagy a DMPA, olyan injekció, amelyet egy személy háromhavonta egyszer kaphat a terhesség megelőzése érdekében.

A Depo-Provera lövés ideiglenes, ami azt jelenti, hogy ha egy személy terhes akar lenni, akkor ezt megtehetik, miután abbahagyják a használatát.

Mennyire hatékony a fogamzásgátló?

A Planned Parenthood szerint az embernek 3 havonta, vagy körülbelül 12–13 hetente kell fogamzásgátlóval rendelkeznie. Ez évente négyszerese.

Ha egy személy tökéletesen használja a fogamzásgátlót, akkor 99% -ban hatékony. Ugyanakkor nem mindenki használja megfelelően a fogamzásgátlót. Időnként az emberek elfelejtik megújítani a fogamzásgátlót, vagy nem képesek időben megbeszélni.

Ez csökkenti a fogamzásgátló lövés hatékonyságát. A tervezett szülői élet azt jelzi, hogy a valóságban a fogamzásgátló lövés körülbelül 94% -ban hatékony. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a fogamzásgátló lövést használó 100 ember közül 6-ból 6-ból terhes lehet a Depo-Provera használatának első évében.

Hogyan működik a depo-provera?

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szerint & amp; Emberi szolgáltatások (HHS), a fogamzásgátló lövés progestinnek nevezett hormont tartalmaz, amely megakadályozhatja az ovulációt.

ovuláció az a folyamat, amelyben a petefészek tojásokat bocsát ki a méhben a sperma megtermékenyítésére. Ha nincs petefészek elhagyása, akkor a terhesség nem fordulhat elő.

A fogamzásgátló lövés a méhnyak nyálkahártyáját is megvastagítja a progestogén felszabadításával. Ez azt jelenti, hogy a sperma nem tud behatolni a méhnyakba, hogy megtermékenyítse a tojást.

A CDC által idézett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a méhnyak nyálkahártyája nem volt alkalmas a sperma penetrációjára 24 órával az első fogamzásgátló lövés után. Ez igaz volt a tanulmányba bevont emberek 90% -ára.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Főiskola (ACOG) szerint a progesztin vázolja a méh bélését. Egy 2016. évi tanulmány azt mutatja, hogy a terhesség akkor fordulhat elő, ha az endometrium bélés 4–5 milliméter (mm) vastag. A nő azonban kevésbé valószínű, hogy teherbe esik, ha a bélés kevesebb, mint 6 mm vastag.

Mikor kaphatja meg az ember a fogamzásgátlót?

A CDC szerint az a idő, amikor egy személy megkapja a fogamzásgátlót, a körülményektől függően változhat:

Első alkalommal

Egy személy kaphat Az első fogamzásgátlóik, amikor csak akarnak, felvételt nyertek, feltéve, hogy nem terhesek.

Ha azonban egy személy a periódus megkezdése utáni 7 nappal később kapja meg a lövést, akkor tartózkodniuk kell a szextől, vagy további fogamzásgátlókat, például óvszereket kell használniuk a következő hétre.

Korai injekció

Az ember korai fogamzásgátlót kaphat, amikor szükséges.

Késő injekció

Egy személy 2 héttel késve, vagy az előző injekcióhoz képest 15 hetet kaphat, anélkül, hogy további fogamzásgátlást kellene használni.

Ha azonban egy személynek több mint 15 héttel az utolsó fogamzásgátló lövés után nem védett penetatív szexet, akkor az injekcióval rendelkezhet, feltéve, hogy ésszerűen biztosak abban, hogy nem terhesek.

A fogamzásgátlás más formáit, például az óvszert kell használniuk a lövés után 7 napig, mivel az injekció ebben az időben nem védi a terhességet.

Előnyök és hátrányok

Mint bármilyen típusú fogamzásgátlás esetén, a fogamzásgátló lövésnek számos előnye és hátránya van, amelyeket az embernek figyelembe kell vennie.

Előnyök:

 • A fogamzásgátló lövés nem szakítja meg a szexet.
 • Az embernek nem kell emlékeznie arra, hogy minden nap szóbeli fogamzásgátló tablettát szedjen.
 • Egy személy képes lehet önmagában átadni az otthoni fogamzásgátlót.
 • Az embernek nem kell orvosi tesztet vagy vizsgákat végeznie, mielőtt az első fogamzásgátló lövöldözésük lenne.
 • A fogamzásgátló lövés leállíthatja vagy csökkentheti az időszakokat, vagy könnyebbé teheti őket.
 • Az ember ismét teherbe eshet, miután abbahagyták a fogamzásgátló lövés használatát.
 • A fogamzásgátló lövést azonnal szülés után vagy szoptatás után biztonságosan használni.
 • A sarlósejtes betegségben szenvedő emberek csökkenthetnek sarlós válságfájdalmat a fogamzásgátló lövés használatakor.

Hátrányok:

 • A depo-provera nem védi a szexuális úton terjedő betegségeket (STD). Az embernek más típusú fogamzásgátlást, például óvszert kell használnia az STD -k ellen, ideértve a HIV -t is.
 • Az embernek pontosan meg kell újítania a fogamzásgátlót, pontosan 13 hetente.
 • A fogamzásgátló lövés megújításának késése csökkentheti annak hatékonyságát.
 • Az FDA Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség szerint a megszüntetett használat utáni fogamzás utáni medián ideje, a fogamzásgátló más formája nélkül, 10 hónap; Ez azonban 18 hónapot is igénybe vehet.

mellékhatások

Mint a fogamzásgátló más formái, mellékhatások jelentkezhetnek, beleértve:

 • Súlynövekedés
 • Szabálytalan vérzés
 • émelygés
 • Fejfájás
 • Fájdalmas mellek
 • Depresszió

A tervezett szülőiság szerint a mellékhatások általában 2–3 hónap után eltűnnek.

Az FDA figyelmeztet, hogy a fogamzásgátló lövés csökkentheti a csontok ásványi sűrűségét is, és ez a csökkentés minél tovább növelheti a lövést.

Az ACOG szerint azonban nincs klinikai bizonyíték arra, hogy a csont ásványi sűrűségének vesztesége klinikailag szignifikáns, és a csontok ásványi sűrűségének megszakadása után helyreállhat.

A tervezett szülői élet szerint a legtöbb ember nem találkozik problémákkal, amikor a fogamzásgátlás ilyen formáját használja. Az embernek orvoshoz kell fordulnia, ha a következőket tapasztalja meg:

 • Súlyos depresszió
 • Nagyon nehéz vérzés
 • A szem és a bőr sárgása
 • Migrén aura -val

Eljárás

Az egészségügyi szolgáltató a lövést a fenékben vagy a felső karban injektálja az izmokba.

Hol lehet a fogamzásgátló lövöldözni

Az embernek általában orvostól vagy nővértől kell lőnie.

Költség

A fogamzásgátló lövés költsége az ember helyétől, az egészségbiztosítás típusától függően, vagy azoknak a programokra való jogosultságától függ, amelyek segítenek nekik.

A Planned Parenthood szerint egy személy várhatóan akár 150 dollárt fizet a fogamzásgátló lövésért.

Az embernek 0–250 dollár között is fizetnie kell a vizsgaért, amelyet az első injekció előtt kell végezniük. A nők egészségéről szóló iroda szerint

A legtöbb egészségbiztosítási terv fedezi a nők FDA által jóváhagyott fogamzásgátlóját.

Azt is tanácsolják, hogy egyes családtervezési és szexuális egészségügyi klinikák bizonyos fogamzásgátlókat kínálhatnak ingyenes vagy csökkentett költségekért.

Egy személy megtalálhatja a helyi klinikákat ezzel az eszközzel.

A csomagok államonként változhatnak. Egy személynek ellenőriznie kell, hogy a Medicaid -csomag magában foglalja -e az államukban a fogamzásgátlót.

kockázatok

Az injekció beadási helyén minimális esély van a fertőzésre. Ha valaki fájdalmat, vérzést vagy gennyet tapasztal az injekciós helyről, akkor orvosi tanácsot kell kérnie.

Bizonyos esetekben fennállhat a terhesség kockázata, ha valaki más típusú fogamzásgátlót szeretne váltani.

Például, ha valaki egy intrauterin eszközről (IUD) szeretne váltani a fogamzásgátló lövöldözésre, akkor lehet, hogy más fogamzásgátlókkal együtt a fogamzásgátlót használják.

A CDC szerint, ha egy személy szexuális volt a korszak kezdete óta, és már több mint 5 nap telt el a vérzés kezdete óta – Ennek leküzdése érdekében az IUD -nak legalább 7 napig a helyén kell maradnia, miután úgy döntött, hogy a fogamzásgátló lövöldöz.

Kinek nem szabad megszereznie a fogamzásgátlást?

A Depo-Provera lövés nem mindenki számára alkalmas.

Azok az emberek, akiknek nem szabad használniuk a fogamzásgátlót, tartalmazzák azokat:

 • Kikek terhes
 • Kikkel megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzéssel rendelkeznek
 • akik emlőrákot szenvedtek vagy tapasztaltak
 • Súlyos hipertóniában vagy érrendszeri betegségben
 • Bizonyos típusú májbetegség esetén

Összegzés

A fogamzásgátló lövés egy rövid hatású fogamzásgátló, amely 3 hónapig tart.

Az embernek 3 havonta meg kell újítania a lövést a hatékonyság biztosítása érdekében.

A potenciális kudarc körülbelül 6%, ez nem olyan hatékony, mint a fogamzásgátló más formái, de jelentős számú ember használja azt sikeresen.

Mint más fogamzásgátló módszereknél, a lövés a progestogén felszabadításával működik, amely megállítja az ovulációt és blokkolja a spermát.

 • fogamzásgátló/fogamzásgátlás
 • A nők egészsége/nőgyógyászata

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, akadémiai tanulmányokból származnak Kutatási intézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.